De 345 woningen in Prinsejagt 3 zijn voor een groot deel geschikt of zeer geschikt voor het installeren van zonnepanelen.  Geschikt in termen van oriëntatie ten opzichte van de zon en hellingshoek van het dak. Er zijn maar weinig woningen met te veel schaduw. Wel zijn er veel woningen waarbij de achterkant (met relatief vaak dakkapellen, dakramen of afvoerpijpen) de zonkant is. Het maximaal aantal te plaatsen zonpanelen en soms ook het rendement wordt hierdoor lager.

Inmiddels zijn in onze wijk (peildatum 1 november 2015) op 52 daken zonnepanelen geïnstalleerd. Het zijn totaal 661 zonnepanelen, gemiddeld bijna 13 per woning.

Op bijna alle type woningen zijn inmiddels zonnepanelen geïnstalleerd, al is het soms even zoeken.

De variatie is groot.  Bijna naast elkaar een garage met 4 panelen (Isidorusweg 45) en een vrijstaande woning met 24 panelen (Van Dormaalstraat 4). Een veel voorkomend aantal panelen is 15 (5×3).

De grote toename is begonnen in 2012 (mede dank zij de rijkssubsidie) en liep door tot 2013, 2014, maar ook in 2015 zijn er nog een paar bijgekomen. De voorlichtingsactie in de wijk van 2012/2013 heeft ook veel mensen over de streep geholpen.

Zonnepanelenactie

De voordelen van zonnepanelen zijn evident: duurzame energie en een goede investering, ook al is er altijd discussie mogelijk over de terugverdientijd.

Toch aarzelen nog veel mensen om de stap te zetten. Hier kunnen allerlei meer dan begrijpelijke redenen voor zijn.  Soms berust de aarzeling op gebrek aan informatie of gebrek aan vertrouwen in informatie of adviezen.

040energie is een Eindhovens burgerinitiatief dat burgers ondersteunt bij de installatie van zonnepanelen. 040energie werkt wijkgericht en heeft ook samenwerking gezocht met de wijkvereniging Prinsejagt 3. In onze wijk is echter al veel kennis en ervaring met zonnepanelen, en daarom is gezocht naar een specifieke benadering voor onze wijk.

Open Dag zonnepanelen Prinsejagt 3

Op 20 maart 2016 (van 13:00 tot 16:00 uur) is het mogelijk in 5 verschillende type woningen het zonnepanelensysteem (omvormer, zonnepanelen, installatie) te bekijken en vooral de ervaringen van de gebruikers te horen. Ervaringen bij de keuze van de leverancier, de configuratie en nu na een aantal jaren de opbrengst. De adressen staan in de nieuwsbrief van maart 2016.

Voor informatie over de open dag kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

Voorbeeldberekeningen

040energie heeft vooraf per type woning een voorbeeldberekening gemaakt met onder andere het aantal panelen, de verwachte opbrengst in Kwh en een aantal financiële aspecten. De berekeningen zijn gemaakt met behulp van Google Earth en Zonatlas. Door te klikken kunt u de berekening bekijken en downloaden die het beste bij uw woning past.

  1. Rijtjeswoning zon zuidoost voor
  2. Rijtjeswoning zon zuidoost achter
  3. Rijtjeswoning zon zuidwest voor
  4. Rijtjeswoning zon zuidwest achter
  5. Vrijstaande woningen
  6. Semibungalows omgeving Serlioweg
  7. Semibungalows omgeving Weissmanstraat
  8. Semibungalows omgeving Heukelomstraat
  9. Semibungalows Isidorusweg

Tijdens de Open Dag kunt u contact leggen met 040energie voor het maken van quickscan voor uw eigen woning (vergelijkbaar met de voorbeeldberekening) of een schouw (na een bezoek). De quickscan is gratis, de schouw kost €30. Met het resultaat van de schouw kunt in gesprek gaan met de leveranciers waar 040energie mee samenwerkt of met een leverancier van eigen keuze.

Voor meer informatie over 040energie zie dit document en  www.040energie.nl

PV Output

www.pvoutput.org is een Australische website waarop wereldwijd gebruikers van zonnepanelen de opbrengstgegevens bijhouden.  Het is eenvoudig om zelf een account te openen, maar het is ook mogelijk zonder in te loggen de opbrengsten te bekijken. Via de Find-optie zijn de systemen in onze wijk makkelijk te vinden (postcode 5624). 8 gebruikers uit de wijk houden de opbrengsten actief bij. Er is zelfs een aparte groep (Eindhoven Prinsejagt).

Een aardige functionaliteit is dat je de opbrengsten tussen systemen kunt vergelijken: zelfde wijk, zelfde ligging of zelfs het zelfde systeem.