De 345 woningen in Prinsejagt 3 zijn voor een groot deel geschikt of zeer geschikt voor het installeren van zonnepanelen.  Geschikt in termen van oriëntatie ten opzichte van de zon en hellingshoek van het dak. Er zijn maar weinig woningen met te veel schaduw. Wel zijn er veel woningen waarbij de achterkant (met relatief vaak dakkapellen, dakramen of afvoerpijpen) de zonkant is. Het maximaal aantal te plaatsen zonpanelen en soms ook het rendement wordt hierdoor lager.

Op 1 november 2015 waren er al op 52 daken zonnepanelen geïnstalleerd, in totaal 661 zonnepanelen, gemiddeld bijna 13 per woning.

Op bijna alle type woningen zijn inmiddels zonnepanelen geïnstalleerd. De variatie is groot.  Bijna naast elkaar een garage met 4 panelen (Isidorusweg 45) en een vrijstaande woning met 24 panelen (Van Dormaalstraat 4). Een veel voorkomend aantal panelen is 15 (5×3).

De grote toename begon in 2012 (mede dank zij de rijkssubsidie) en liep door tot 2013, 2014, maar ook in 2015 zijn er nog een paar bijgekomen. De voorlichtingsactie in de wijk van 2012/2013 heeft destijds veel mensen over de streep geholpen.

Advies en informatie

De voordelen van zonnepanelen zijn evident: duurzame energie en een goede investering, ook al is er altijd discussie mogelijk over de terugverdientijd.

Toch aarzelen nog veel mensen om de stap te zetten. Hier kunnen allerlei meer dan begrijpelijke redenen voor zijn.  Soms berust de aarzeling op gebrek aan informatie of gebrek aan vertrouwen in informatie of adviezen.

040energie is een Eindhovens burgerinitiatief dat burgers ondersteunt bij de installatie van zonnepanelen. 040energie houdt informatieavonden in de wijken en geeft desgewenst advies aan huis. Zie ook Informatie Zonnepanelen van 040energie.

In onze wijk is ook al veel kennis en ervaring met zonnepanelen. U kunt eventueel contact opnemen met buurtgenoten of eventueel met de commissie Duurzaam van onze vereniging via het contactformulier.

Voorbeeldberekeningen

040energie heeft per type woning een voorbeeldberekening gemaakt met onder andere het aantal panelen, de verwachte opbrengst in Kwh en een aantal financiële aspecten. De berekeningen zijn gemaakt met behulp van Google Earth en Zonatlas. Door te klikken kunt u de berekening bekijken en downloaden die het beste bij uw woning past.

  1. Rijtjeswoning zon zuidoost voor
  2. Rijtjeswoning zon zuidoost achter
  3. Rijtjeswoning zon zuidwest voor
  4. Rijtjeswoning zon zuidwest achter
  5. Vrijstaande woningen
  6. Semibungalows omgeving Serlioweg
  7. Semibungalows omgeving Weissmanstraat
  8. Semibungalows omgeving Heukelomstraat
  9. Semibungalows Isidorusweg

PV Output

www.pvoutput.org is een Australische website waarop wereldwijd gebruikers van zonnepanelen de opbrengstgegevens bijhouden.  Het is eenvoudig om zelf een account te openen, maar het is ook mogelijk zonder in te loggen de opbrengsten te bekijken. Via de Find-optie zijn de systemen in onze wijk makkelijk te vinden (postcode 5624). Meer dan 10 gebruikers uit de wijk houden de opbrengsten actief bij.

Een aardige functionaliteit is dat je de opbrengsten tussen systemen kunt vergelijken: zelfde wijk, zelfde ligging of zelfs het zelfde systeem.