Allemaal aan de warmtepomp. Dat lijkt de toekomst, als je alle berichtgeving moet geloven. Maar voor onze oudere huizen is dat nog niet zo makkelijk. Tijdens de 4e informatiebijeenkomst van de commissie Duurzaam van de wijkvereniging op 2 november j.l. bespraken zo’n 35 aanwezigen de opties.

De basis is en blijft: eerst werken aan een goede isolatie én ventilatie. Want als er minder energie nodig is, kan de warmtepomp simpeler en zal deze beter werken. Een warmtepomp gebruiken kan al simpel door slechts één ruimte te verwarmen met een lucht-luchtwarmtepomp; oftewel een airco die ook gebruikt wordt voor verwarming. Voor huishoudens die niet het hele huis warm hoeven te hebben, is dat een goede optie. Het kan ook heel geavanceerd met een monobloc-unit; het andere uiterste. Maar dat is ingrijpend en duur. Zo werkt zo’n systeem niet met de klassieke radiatoren; dus die moeten ook vervangen worden voor laag-temperatuurverwarmingen. En ook is oplossing nodig voor de plaatsing van een flink buffervat; dat is al snel te zwaar om zomaar op de zolderverdieping te plaatsen.

Ondertussen wordt ook een andere keerzijde ook duidelijk: lelijke apparaten aan de gevel en geluidsoverlast. Daar kunnen we met elkaar iets doen. Door goed te kijken naar de plaatsing van de buitenunit; zo ver mogelijk bij de buren vandaan en misschien mooi uit het zicht op het balkon. En door te kiezen voor een apparaat met ruim voldoende vermogen en beetje kwaliteit. Dat maakt echt een verschil voor de buren.

Via de knop hieronder zijn de sheets met informatie te bekijken en te downloaden. Daarin lees je meer over de werking van de warmtepomp, alle opties en aandachtspunten. Gelukkig staan de technologische ontwikkelingen niet stil en groeit de (ervarings)kennis. De commissie Duurzaam is en blijft ook benieuwd de ervaringen van buurtgenoten.