In het voorjaar hebben twee bedrijven op ons verzoek een offerte uitgebracht voor nieuwe lampen in de gangetjes en op de garagepleinen.

Samen met Hans Hartsuiker en Henk te Velde, onze deskundigen op lichtgebied, hebben enkele bestuursleden overlegd over de aanpak van de vernieuwing en de aanbiedingen. We hebben besloten om ervaringen op te doen met een proef van de aangeboden lampen. Daarbij zouden we in de Nieuwsbrief (sep 2015) medebewoners vragen naar hun ervaringen. Zo gezegd zo gedaan.

Afgelopen zomer zijn enkele lampen aan de garagepleintjes Vanvitelliweg en Fontanalaan opgehangen. Op het verzoek om ervaringen met de verlichting kenbaar te maken hebben enkele bewoners gereageerd. Sommigen waren positief, met name over de verlichting op het garageplein Vanvitelliweg. De lampen op het plein Fontanalaan vonden meerdere bewoners te fel naar boven schijnend. Het bedrijf van de felle lampen dacht eenvoudig met afdekkende bevestigingsplaatjes de lamp te kunnen aanpassen.

Maar hier kwam men toch op terug; het bleek lastiger dan gedacht. En het bedrijf trok zich terug.

Dit was eigenlijk wel jammer, omdat het stroomverbruik van de felle lamp veel lager is dan die van de andere lamp. Met het overgebleven bedrijf is toen gesproken over een lamp die ook minder stroom zou verbruiken. Het bedrijf toonde een kleiner type van de lamp op de Vanvitelliweg. Men dacht aanvankelijk dat deze te weinig licht zou geven, maar dat bleek mee te vallen.

Van deze kleinere lampen zijn er vervolgens enkele opgehangen bij het Fontanaplein. Op verzoek van een direct omwonende is het licht naar boven wat gedempt. Dit naar voldoende tevredenheid. Het bestuur heeft hierop besloten tot het aanschaffen van de kleinere typen Philipslampen. Deze hebben slechts een stroomverbruik van10 W. Er is nauwelijks onderhoud nodig en de lampen gaan zo’n 20 jaar mee.

Inmiddels heeft het bestuur de opdracht verstrekt tot vervanging van de oude lampen.

Dit betekent dat binnenkort een monteur daarmee aan de slag gaat. Daarna zal het niet langer nodig zijn bovenop de contributieverrekening stroomkosten aan de lamphouders te betalen!

Gerrie van der Ven, namens het bestuur